Hart-verstand

 

Waarom geloof ik er zelf zo in; in coaching? Omdat ik zelf heb ervaren in de afgelopen jaren dat je dingen zegt die je wel denkt of voelt maar anders niet uitspreekt. Met collega’s raak je het af en toe wel. Maar soms vraagt het om wat dieper op de materie in te gaan. Dat het gesprek even helemaal alleen over jou gaat. Het is eigenlijk een zoektocht die je uitspreekt en waarin je je laat spiegelen. Het dwingt je tot uitspreken wat er is en ook tot voelen wat er is. En dat voelen is nu net de crux. Want voelen daar zijn we niet altijd op ingesteld.

Ik heb het afgelopen weekend de film ‘Down to earth’ gezien. Een film waarin een gezin een aantal jaren de wereld over reist om de wijsheid van zogenaamde Earth Keepers te achterhalen. Een uitspraak is mij echt bijgebleven: een vrouwelijke Earth Keeper in Australië sprak over de hart-verstand connectie. Uiteraard over het belang daarvan, zij gaf aan dat in het huidige onderwijs het met name gaat over het verstandelijke deel. In de westerse wereld komt nauwelijks dat hart ter sprake in het onderwijs. Als ik het relateer aan mijn kinderen maar ook aan de manier waarop ik onderwijs heb gehad, universitair geschoold ben, en ook in mijn werkende leven is het vooral de ratio die spreekt. Al zie ik in verhouding tot mijn onderwijs en dat van mijn kinderen gelukkig al een hele shift. Er is een tegenbeweging aan de gang dat moge duidelijk zijn, gelukkig maar.

Hoe serieus nemen wij gevoel, hoe mag je er over spreken? Gelukkig steeds meer. Maar op de werkvloer blijft het lastig. Als je al jaren met je verstand werkt, en daar ook succesvol mee bent geweest kan er een moment komen dat je merkt dat er iets niet meer klopt. Dat je je steeds meer  ontevreden voelt, dat voorheen makkelijke klussen niet meer makkelijk voor je zijn, dat je niet echt meer weet wat je wilt. En ook al besef je dat, dan weet je nog niet wat je gevoel je wil vertellen. Blijkbaar ben je iets te ver van jezelf af komen te staan. Belangrijk is om weer te luisteren naar dat gevoel. Eenvoudig gezegd maar het is niet altijd gemakkelijk. Zoals laatst een projectmanager tegen mij zei in de coaching; het is zo fijn om weer even uit mijn hoofd te zijn, en bij mijn gevoel te komen, het geeft mij weer inzichten. Maar het liefste heb ik dat me in een halve dag verteld wordt hoe ik dit verder moet doen’. Het mooie van weer luisteren naar je gevoel is dat je voor verrassingen komt te staan, nieuwe inzichten krijgt. Het mooie is ook dat het enorm oplucht. Dat het je zichtbaarder maakt als jij zelf dat gevoel serieus neemt. Maar soms moet je er wel even doorheen, door dat gevoel. En is het geen quick fix. Tegelijkertijd is het wel een die op de lange termijn ontzettend veel oplevert als je het durft aan te gaan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0